Forbindelsen til FC Nordsjælland

Det er ingen hemmelighed, at KIES er dygtige til at udvikle idrætsudøvere på eliteniveau. Og tilfældet vil, at der i øjeblikket er hele seks tidligere elever på kontrakt i Alka Superligaklubben FC Nordsjælland.

Fra venstre mod højre: Pascal Gregor, Mathias Jensen, Andreas Skovgaard, Søren Krogh (træner), Johannes Ritter, Peter Vindahl Jensen og Emiliano Marcondes. Foto: Jonas Hagemann Jensen.

Pascal Gregor, Andreas Skovgaard, Emiliano Marcondes, Mathias Jensen, Johannes Ritter og Peter Vindahl Jensen er alle sammen fuldtidsprofessionelle fodboldspillere i FC Nordsjælland. Og så har de det til fælles, at de alle har gået på Københavns Idrætsefterskole, KIES.

Det er en varm eftermiddag i juli og Mathias Jensen, Johannes Ritter og Peter Vindahl Jensen har netop afsluttet træningen under Kasper Hjulmand og den tidligere lærer på KIES, Søren Krogh, der er assistenttræner i klubben. Drengene har sat sig til rette på tribunen på Right To Dream Park i Farum til en samtale om deres tid på skolen. For hvad har året på idrætsefterskolen egentlig betydet for drengene? Blev de bedre fodboldspillere? Og kunne de godt spille i en klub samtidig med, de gik på efterskole?

 

Hvorfor valgte du at gå på KIES?

Mathias: Det var der flere grunde til. Jeg har tre storebrødre, der alle har været på efterskole, så det lå lidt i kortene, at det skulle jeg også. Også for at prøve noget nyt og for at komme lidt på uvant grund. Og så spillede jeg fodbold, så det skulle være et sted, hvor det var i højsædet. Og her var KIES en fantastisk mulighed, fordi de gjorde plads til at træne meget.

Mathias Jensen. Foto: Jonas Hagemann Jensen.

Peter: Det gjorde jeg simpelthen af den grund, at jeg gerne ville kombinere at være i et elitefodboldmiljø med at være på en fodbold efterskole, hvor jeg både kunne forbedre min fodbold, men også få en social oplevelse. Det synes jeg, var meget tiltrækkende, og jeg fik heldigvis overtalt mine forældre til at ansøge.

Johannes: Jeg tog på Københavns Idrætsefterskole, fordi jeg havde hørt godt om det. Jeg var meget aktiv og kunne godt lide sport. Jeg kunne også have valgt at tage på Oure, men jeg boede i Nordsjælland. og vi var fire fra holdet, der startede, så det var et naturligt valg.

 

Hvad er det vigtigste, du har lært på KIES?

Mathias: Jeg er en tryghedsperson, der har det bedst, hvor jeg kender folk. Men det er meget sundt at komme ud blandt mennesker, man ikke kender. Og man får jo lynhurtigt knyttet et bånd til de mennesker på KIES. Det var helt klart lærerigt, at komme lidt på uvant grund.

Peter: Jeg tror, jeg har lært mig selv at kende rigtig, rigtig godt. Jeg ved meget mere om mig selv både personligt, men også hvor langt jeg kan presse mig selv fodboldmæssigt. Og hvor vigtigt det er hele tiden at spise rigtigt og få godt med søvn. Jeg synes virkelig, jeg har lært, hvordan man er professionel, men også hvordan man fungerer med andre. Der sker mange ting på en efterskole, så jeg har lært, at det er okay at trække stikket en gang imellem.

Peter Vindahl Jensen. Foto: Jonas Hagemann Jensen.

Johannes: Jeg er blevet et meget mere åbent menneske. Man lærer meget om sig selv som person. Der var morgentræning, og det var så fedt, at man spillede bold hele tiden. Og når man kom hjem fra fodbold i klubben, så spillede man også fodbold. Det var bare fodbold, fodbold, fodbold. Der var hele tiden noget at lave!

 

Lykkedes det at kombinere fodbold i klub med opholdet på skolen?

Mathias: Ja, bestemt! Altså, jeg ved ikke, hvor gode mine karakterer var. Ej, jeg fik faktisk fine karakterer. Og jeg synes, lærerne var gode til at rykke afleveringer, hvis man havde en vigtig kamp eller træning. Og de var gode til at snakke med os om det.

Peter: Ja, KIES tager jo højde for, at man tilbringer meget tid i klubben med træning. Jeg havde i forvejen været flere år i et elitemiljø, så jeg vidste i forvejen godt, hvordan man skulle strukturere sin hverdag som elitesportsudøver. På den måde kunne jeg sagtens få det til at hænge sammen.

Johannes: Det synes jeg helt sikkert godt, man kan. Man kan sagtens få sin træning doseret på KIES så man ikke løber tør for energi. Det kan for eksempel være, hvis man spiller på eliteplan i sin klub, og man har en vigtig kamp i weekenden. Når vi også havde morgentræninger i klubben, så koordinerede klubben med skolen, hvilken form for træning, der var mest optimal.

 

Hvordan var niveauet til træning?

Mathias: Jeg kendte jo et par stykker fra FC Nordsjælland i forvejen, så jeg synes faktisk niveauet var godt, da jeg var der. Der var spillere fra FC København, Brøndby og AB for eksempel. Så vi havde faktisk et meget godt træningshold.

Peter: Fodboldmæssigt er der mange niveauer på KIES, og det tager trænerne og lærerne højde for, så eleverne får det bedste ud af træningen. Jeg synes, vi fik det bedste ud af det, og respekterede hinandens niveau. Trænerne er endvidere gode til at planlægge individuel træning, så man ikke nødvendigvis er afhængig af andres niveau.

Johannes: På KIES var der mere specialiseret træning for dem, der i forvejen var i klub. Der var plads til mere specifik træning. For eksempel kunne angribere koncentrere sig om at øve afslutninger.

Johannes Ritter. Foto: Jonas Hagemann Jensen.

 

Hvordan adskiller miljøet sig på skolen fra miljøet i klubben?

Mathias: Jamen, det var sjovt at prøve, at det hele ikke handlede om fodbold. Det handlede også om håndbold lige pludselig, fordi halvdelen dyrker håndbold. Og selvom man kendte lidt til håndbold i forvejen, så var de lidt nogle andre typer. Fodbolddrengene kan godt være lidt meget det samme hele tiden, og alle snakker om det samme. Håndboldspillerne var faktisk meget anderledes, og man lærte meget af at møde nogle nye mennesker.

Peter: Det er en lidt mindre efterskole, så alle kendte alle, og det gjorde det til en mere intim oplevelse, men alle respekterede hinanden, og det gjorde det til en god oplevelse.

Johannes: Selvom jeg boede forholdsvist tæt på skolen, så var jeg næsten aldrig hjemme. Vi var hele tiden på KIES. Og sidste dag er der mange, der bliver kede af det, fordi man har knyttet så tætte bånd til hinanden. Det oplever man måske kun én gang i sit liv. Der er en meget afslappet stemning på efterskolen, og man kan snakke om andet end fodbold. Man møder andre mennesker, og så begynder man automatisk at tale om andre ting.

 

Samarbejdet med FC Nordsjælland må siges at være en stor succes for Københavns Idrætsefterskole med så mange spillere, der er kommet igennem nåleøjet til superligamandskabet. Og mon ikke vi kommer til at høre meget mere fra Mathias, Peter og Johannes?

 

fcn
Note: Johannes Ritter er siden artiklen blevet til skiftet til FC Helsingør.