Blog

Velkommen til årgang 15 på KIES

%2$s'; if ( get_the_time( 'U' ) !== get_the_modified_time( 'U' ) ) { $time_string .= ''; } $time_string = sprintf( $time_string, esc_attr( get_the_date( 'c' ) ), esc_html( get_the_date('d/m/y') ), esc_attr( get_the_modified_date( 'c' ) ), esc_html( get_the_modified_date('d/m/y') ) ); // If our date is enabled, show it if ( $date ) { echo apply_filters( 'generate_post_date_output', sprintf( '%1$s', sprintf( 'D. %3$s', esc_url( get_permalink() ), esc_attr( get_the_time() ), $time_string ) ), $time_string ); } ?>

Kære elever, kære forældre

Den foregående uge har hele personalegruppen på Københavns Idrætsefterskole været på seminar, hvor vi sammen har planlagt- og tilført form og indhold til den hverdag, som bliver jeres det kommende år! Og spørger I os, så har I meget at glæde jer til!

For det at være blandt de optagne elever på Københavns Idrætsefterskole, og dermed blive en del af KIES-familien, er ikke noget, som tilfalder alle – tværtimod! Familiemedlemmerne i KIES-familien er nemlig passionerede sportsudøvere inden for fodbold, håndbold eller dans, de er gode kammerater og så indgår de i en hverdag, hvor respekt, ansvarlighed og engagement er nøgleord.

”Du kom med alt, det der var dig”
Kære elever – som vi lige har sunget, så er ”I kommet med alt det, der er jer” og det er vi rigtig glade for! I er alle unikke, og I er alle optagede på Københavns Idrætsefterskole, fordi vi mener, at vi er det rette match for hinanden.

Nogen af jer har måske haft svært ved at falde i søvn i nat, fordi I har tænkt over, hvem I skulle bo sammen med, hvilke elever der er i jeres kontaktgrupper og måske har I stillet jer selv spørgsmålet: Mon de kan lide mig, og finder jeg nogle venner? Til dette kan jeg med sindsro i stemmen sige, at det gør I, og de tanker og overvejelser, I har gjort jer omkring første skoledag, er ganske normale.

De kommende uger vil det hele være nyt for jer, og I skal hver især finde jeres ståsted som efterskoleelev. Hele personalegruppen på skolen glæder sig til at lære jer at kende, og vi vil alle gøre vores til, at I hurtigt falder til og får følelsen af, at I altid har gået her. Det kræver respekt, ansvarlighed og engagement for at få en hverdag til fungere.

Vi, som personalegruppe, er meget beærerede over, at jeres forældre i dag overlader ansvaret til os. Ansvaret tager vi meget seriøst, og kære elever – vi har sammen en fælles opgave i at skulle være ansvarlige og ærlige over for hinanden, så vi lever op til det ansvar og de forventninger, som er medgivet os i dag fra jeres forældre.

Kære forældre
Kære forældre – tak for tilliden! Vi vil fra nu påtage os rollen som ”bonusforældre” for en stund og være opmærksomme på jeres unge i hverdagen. Vi ser frem til et konstruktivt samarbejde, så vi sammen får skabt et helt unik efterskoleår for de unge.

”Efterskoleåret”
I juni næste år vil I som forældre få nogle andre unge hjem, end dem I i dag lader flyve fra reden, og vi vil alle kunne nikke genkendende til det, som Per Warming og Jens Rosendal skriver i de sidste vers i strofe et:

”Det år, da alt blev stærkt og klart
Og vildt og fyldt med tøbrudsfart
Og alting råbte: lev det!”

Introduktion til ”Gå glip”
For kære unge mennesker – et efterskoleår går hurtigt, og selvom der vil være dage, som kan føles lange, så er min opfordring til jer, at I skal nyde det, for før I får set jer om, er det for sent. Gør jer selv den tjeneste at I investerer i det efterskoleår, som jeres forældre har givet jer, giv noget af jer selv, vær en god- og engageret kammerat og lær at ”gå glip”.

Et gammelt ordsprog siger, at man ikke både kan blæse og have mel i munden på samme tid, og det er i virkeligheden det, I skal huske det kommende skole. I vil komme i situationer, hvor I skal foretage valg – vil I det ene eller andet? Det er ganske naturligt, at der vil komme nogle til- og fravalg, men i modsætning til begivenhedsinvitationer på Facebook, kan I ikke altid vælge ”måske” og afvente, om der kommer noget, I har mere lyst til. I det kommende skoleår skal I træffe nogle valg, hvor jeres tilvalg betyder et fravalg af noget andet.

Hvis I vælger at blive på skolen en weekend, fordi I har lyst til at opleve weekendstemningen med jeres kammerater i jeres nye hjem, så vælger I det aktivt til, og dermed kan man sige, at I ”går glip” af det, som sker i jeres hjemby. Ved måltider på skolen vil I også ”gå glip” af de digitale fællesskaber for en stund, fordi vi taler med hinanden, når vi spiser og fokuserer på det at være tilstede. Se det som et pusterum – et tidsrum, hvor I går glip af noget, for det at ”gå glip” af noget har en værdi, selvom det er en kunst at lære.

Professor Svend Brinkmann skriver:
”Men at ”gå glip” kræver i dag en indsats. Derfor en pudsige bydeform, som forhåbentlig ansporer til både tankeaktivitet og en vis afsmitning af tankerne til handlingslivet. Jeg håber også, at gå glip kan spille fint sammen med forgængerne stå fast og ståsteder. For at stå fast på noget må man nemlig også gå glip af noget”.

Og det at gå glip supplerer Piet Hein i sit digt ”Du skal ikke ville det hele”:
”Du skal ikke ville det hele.
Du er kun en enkelt del.
Du ejer en verden i verden.
Dén skal du gøre hel.
Én eneste vej skal du vælge,
Og være identisk med dén.
De andre må vente.
Vi kommer altid igen.”

I det kommende år venter der kammeratskaber, sportslige præstationer, oplevelser, måske et kys eller to samt minder for livet. For at indkapsle disse minder vil jeg introducere et tysk fænomen for jer – nemlig ”die Schultütte”. En Schultütte er et kræmmerhus fyldt med slik, blyanter, tusser samt skoleting, som tyske elever får første skoledag.

Til årgang 15 har jeg lavet denne Schültütte. Denne er ikke fyldt med slik, blyanter osv., den er næsten tom. Det eneste, jeres forstander har fyldt i jeres Schültütte er indholdet fra efterskolesangen, af Per Krøis, ”Giv os lyset tilbage”, som vi skal synge om lidt.

Denne sang er en hyldest til tolerancen, ansvaret og fællesskabet, men samtidig også en tydeliggørelse af den modvægt til de kræfter, der taler for at ekskludere de anderledes. I sangen fokuseres der på glæden, selv hvor det ser mørkest ud, og at:

”Kloden har mange forskellige slags
Alle må leve og dø
Glæd dig – du er her alligevel nu
Meningen er vel at så sine frø på en overladt stjerneø”

Afrundning
Tolerance, ansvarlighed, engagement og det at ”gå glip” har jeg lagt i jeres Schültütte, minderne og oplevelserne er op til jer at fylde i, og i min tale til jer sidste skoledag vil jeg igen tage Schültütten frem og sammen med jer se tilbage på det, vi har gjort til indholdet i årgang 15.

Kære elever, kære forældre – et varmt velkommen i KIES-familien, vi glæder os til at udfylde og gøre årgang 15 til noget særligt i KIES-historien.

Har du brug for vi kontakter dig?

Udfyld formularen ved siden af og vi ringer dig op