TRANSLOKATIONSTALE ÅRGANG 16

D.

Kære unge mennesker, kære forældre – kære årgang 16

Vi kender hende på hendes fregner, de røde fletninger og hendes styrke. Nogle ser hende som autonom, andre som feminist eller rødstrømpe. Hun er en af Astrid Lindgrens mest kendte figurer: Pippi Langstrømpe!

”En dejlig sommeraften havde hun sagt farvel til alle matroserne på sin fars skib. De holdt så meget af Pippi, og Pippi så meget af dem.

Farvel drenge, sagde Pippi og kyssede dem på panden efter tur. I skal ikke bekymre jer om mig. Jeg skal nok klare mig.

Et bemærkelsesværdigt barn sagde en af matroserne og tørrede en tåre væk, da Pippi forsvandt i det fjerne”.

Sommeraftnen den 6. august 2019 tog I afsked med jeres matroser, og I har gennem det sidste år vist jer selv, os og omverdenen, at I, som Pippi, har kunnet klare jer selv og fundet digitale løsninger for nærvær med jeres forældre i hverdagene. I har været en del af Villa Villekulla, hvor rummelighed og respekt er bærende værdier, som jeg håber, I tager med jer videre i livet.

Pippi fylder i år 75, men længe før Pippi-universet, stillede store filosoffer som fx Platon og Immanuel Kant spørgsmålene: Hvad er en ting, og hvad er et ord? Hvad er viden? Hvad er retfærdighed, og hvad er nytte? Hvad er mod? Hvad er venskab?

Astrid Lindgren hjælper os på vej til nogle af svarene qua karaktertrækkene i den optimistiske, rebelske og overlevende Pippi med røde fletninger, den trofaste og til tider drillesyge Hr. Nilsson, som befinder sig godt i rollen som en voyeur og det flittige søskendepar Tommy og Annika.

Tommy, som den udadvendte og grænsesøgende. Annika, som den trofaste, den loyale og den, som har styr på sine ting. Den person, som vi i dag måske ville omtale som 12-tals-pigen. Derudover er der sømanden – Pippis far. Et anker og en eventyrlysten inspirator, som befinder sig godt på farten, men dog stadig forankrende.

Karaktertrækkene kender vi fra os selv og vores omgangskreds. Nogle gange er vi et anker, som andre støtter sig til, andre gange den flittige og til tider den rebelske, som gør oprør bare fordi …

Det er sundt, og det er gode egenskaber at besidde, for i kombinationen af de førnævnte karaktertræk opstår unikke personligheder. De personligheder, som til sammen gør jeres årgang – årgang 16 – på Københavns Idrætsefterskole til noget særligt og værdifuldt.

I har alle udviklet jer enormt det sidste år. I er kommet tættere på noget viden. I har udvist mod og er blevet klogere på begrebet venskab, og I har diskuteret retfærdighed og nytte.

I er blevet klogere på jer selv og har været en del af en dannelsesproces, hvor Pippis univers pludselig bliver mere end blot en fortælling. I er kommet tættere på nogle af de store spørgsmål og livsanskuelser, som Platon og Immanuel Kant stillede.

Kære unge mennesker …

Specielt efter nedlukningen er det særligt tydeligt for mig, hvor ansvarsbevidste I er. I er et bærende element i, at vi kan afslutte skoleåret sammen, fordi I har passet på hinanden. I har villet stedet og fællesskabet på trods …

Jeres personligheder bekræfter Pippi, som siger:

”Når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse til at være sød ved andre”.

TAK fordi I været så gode ved-, mod og for hinanden. Fortsæt med at være nysgerrige på de mennesker og situationer, I møder i livet, for det kunne ende med at blive godt! Det har I selv prøvet i år. For vi kommer ikke uden om, at dette skoleår har været præget af udefrakommende og samfundsmæssige omstændigheder, som har gjort jeres efterskoleår til noget helt andet.

Ord som værnemidler, samfundssind og konduite er blevet en del af samfundets vokabular, og I har skullet dyrke efterskolelivet og dets fælleskab hver for sig. I har skullet forholde jer til skrappe restriktioner og tiltag i hverdagen for blot at kunne komme tilbage. Dette fortjener I og alle ansatte på skolen den største ros for at håndtere virkelig flot.

Alle har bidraget til, at genåbningen syntes lettere på skolen, og at mine forstanderbekymringer om genåbningen er gjort til skamme. For sammen med de ansatte på skolen, har I vist en tillidsfuld vej med forandringer. Tak til alle for store indsatser og for stort engagement. Dette har bevirket, at vi er lykkedes med genåbningen og fik lov til at spille en halvleg mere.

I har givet fællesskabet og livet på Københavns Idrætsefterskole en anden betydning. I har vist os, at Pippi har ret, når hun siger: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”, og I bekræfter jer og os i, at ”Den bedste tid er sammen med dig”.

Tag de bedste tider med jer. Smil ofte over det I fik og græd ikke over det, I gik glip af. Vær stolte af, at I har været ansvarlige og tillidsfulde, så vi i dag kan afslutte årgang 16 på trods af en periode hver for sig.

Lad jeres venskaber og efterskoleår være et symbol på et træ, som kun gror sig stærkere med årene. Husk dog at vande det – husk at pleje det! Genlæs jeres personlige hilsner i jeres årsbøger, og genbesøg minderne fra det, som det seneste år har været jeres Villa Villekulla.

I ved det måske ikke selv, men det som I åbner i hinanden, gør jer helt specielle og beskrives i sangen: Den bedste tidmed One Two, som I de seneste uger hyppigt har spillet på soundboxen i eftermiddags- og aftensolen.

”Mærker disse tider
Mærker me’r og me’r
At du har givet mig lysten til
At være den jeg er

Den bedste tid er sammen med dig
Lykkelig fordi
Jeg ved, når vi er hver for sig
Er du med indeni
Ja, den bedste tid er den, vi har
For alt det gi’r sig selv

Langt inde i mit hjerte
Der plantede du et træ
Så rigtigt og så inderligt
Der vokser det hver dag

Ved du måske selv
At du er min bedste ven
Du ved måske ikke det, som du opnår i mig
Det er det, som gør
at jeg for dig blir helt speciel”

Kære unge mennesker, kære forældre

Om lidt bliver her stille – om lidt er det forbi … Jeg håber, I fik set, det I ville …

Årgang 16 – jeg indskriver jer hermed i KIES-familien.

 

Læs talen som PDF: Transloktionstale_årgang 16_TY

 

Har du brug for vi kontakter dig?

Udfyld formularen ved siden af og vi ringer dig op

Ring mig op

Denne formular indsamler navn og telefonnummer så vi kan kontakte dig efterfølgende. Du kan læse om, hvordan vi indsamler og håndterer dine data i vores privatlivspolitik her.

Sender